Utvecklingsstrategerna
     

Styrning och ledning

Organisation och
verksamhetsutveckling


Personal i fokus

Konsulter

Samarbetspartners

Kontakt

Hem

Styrning och ledning

Att leda helheten och delarna
Att leda en stor organisation innebär att kompromissa. En levande balansakt mellan delarnas självständighet och det gemensamt bästa. Decentralisering skapar ofta kreativitet och ansvarstagande. Centralisering ger styrbarhet och är ofta – men inte alltid - kostnadseffektivt. Hur sker avvägningen? Vilka kriterier gäller? Vad tycker kunder och medarbetare om organisationens olika ansikten?

Ledningsgruppens arbete
Alla organisationer har en eller flera ledningsgrupper. Varför det? Vad är uppdraget, vilket ansvar har ledningsgruppens medlemmar? Hur arbetar man i ledningsgrupp? Vilka bör delta i arbetet? Vad vill vi uppnå och hur mäter vi ledningsgruppens resultat?

Det kommunala uppdraget
Ordet kommun kommer från latinets communis och betyder gemensam. Kommunernas historia från 1860-års kommunallagar, över den starka expansionen på 60- och 70- talen till dagens hushållningspolitik och generationsväxling. Hur ser vi på vårt uppdrag? Ska kommunen lösa medborgarnas alla livsproblem? Hur för vi dialogen med medborgarna? Vad vill vi och vart är vi på väg?

Samspel politik och förvaltning
Den gyllene zonen, gränslandet mellan politikens uppdrag och förvaltningens, kan ibland tyckas ogenomträngligt grå. Hur ser vi på varandras uppdrag? Hur arbetar vi tillsammans? Hur bygger vi förtroende och respekt? När är vi som bäst och när stjälper vi varandras ansträngningar?

Kommunernas ekonomi
Efter goda år kommer magra. Finanskris och lågkonjunktur, generationsväxling på arbets­marknaden och äldreboom inom vården. Hur möter vi kraven på återhållsamhet och prioritering? Hur driver vi förändringsarbete och god ekonomisk hushållning när skatteprognoserna vänder nedåt?

Regional utveckling och samverkan
Regionerna blir allt viktigare för kommunernas utveckling. Regionförstoring, arbetsmarknads­regioner, pendlingsregioner, kärt barn har många namn. Regionen som arena för samverkan och utveckling. Hur drivs ett framgångsrikt regionalt arbete och vem tar ledartröjan?

Det växer också fram alltfler gemensamma organisationer i andra juridiska former än aktie­bolaget. Vi ser alltfler kommunalförbund för räddningstjänst, miljö- och hälso­skydd m fl. Hur utövar kommunerna sitt inflytande och hur styr medlemmarna tillsammans?

Utvecklingsstrategerna har kompetens och erfarenheter av dessa frågor. Vi kan miljön, vi förstår systemet och vi vill bidra till verklig utveckling. Att organisationen når sina mål och att utgångspunkten alltid är organisationens övergripande uppgift.

Upp

 
Utvecklingsstrategerna AB Styrbordsgatan 22, 120 65 Stockholm. info@utvecklingsstrategerna.se